Jaakko Kaarala

Suomi ja ehdotukset EUn liittovaltiosta

Aamulehden 18.12.2017 mukaan presidenttiehdokkaiden keskustelut, etenkin viime­torstainen Ylen vaalipaneeli, ovat paljastaneet suomalaisesta ulkopolitiikan ­uhkakuvastosta Natoakin pahemman mörön.

Aamulehti mainitsee, että ”Se on eurooppalainen liittovaltio. Presidentiksi pyrkivistä sentään yksi, Rkp:n europarlamentaarikko Nils Torvalds, on Suomen Nato-jäsenyyden kannalla.Federalistiksi eli liittovaltiomallisen Euroopan unionin ystäväksi ei tunnustaudu kukaan kahdeksasta kandidaatista. Perinteisessä mielessä liittovaltion tärkeimmiksi merkeiksi lasketaankin yhteiset raha ja turvallisuus.Niistä ensimmäisessä EU on jo pitkällä ja toisessakin päässyt alkuun. Ja turvallisuuspuolella saattaa lähivuosina tapahtua paljonkin kehitystä.”

Aamulehti mainitsee myös, että ”Juuri siksi suomalaistenkin on pystyttävä keskustelemaan liittovaltioistumisesta kiihkotta. Oman edun valvomista se ei sulje mitenkään pois. Liittovaltioita on maailmassa mon­ta, ja oikeastaan jokainen on omanlaisensa.”

”EU:n näkökulmasta sopivin vertailukohta on edelleenkin Amerikan yhdys­vallat eli USA. Kokoluokka on sama, potentiaalisia jäsenosia on suurin piirtein yhtä monta, ja niiden kokoerot ovat huomattavat.Suurin ero on, että eurooppalaisilta puuttuu yhteinen kieli. Kulttuurierot ­ovat isot, mutta niin ovat Yhdysvalloissakin.”

On huomattavaa, että Aamulehti mainitsi ikäänkuin ohimennen EUn ja USAn erona että USAlla on yhteinen kieli mutta Euroopalla ei.

Tämä erohan on aivan ratkaiseva. Kielihän on ratkaiseva kulttuurin ylläpitäjä jokaisen EUn jäsenmaan paikallisen kulttuurin kannalta eikä pelkästään minkään reunahuomautuksen arvoinen. Vain täydellisen kulttuurisokea rahan perässä juoksija ei tätä tajua. Liittovaltiohan johtaisi ilman muuta pienten Euroopan kielten ja kulttuurien täydelliseen tuhoon.

Sen enempää minä kuin juuri kukaan muukaan emme Suomessa halua, että Suomessa aletaan puhua pelkästään Ranskaa, Saksaa, Venäjää tai Englantia, että Suomi muuttuu EUn maakunnaksi, että Suomen kieli ja kulttuuri hiipuu pois ja että Suomi sulautuu eurooppalaiseen  "mössöön" ja vastineeksi tästä maksaisimme muiden laskuja, menettäisimme vaikutusvaltamme ja olisimme jossain oudoissa "ytimissä". Minusta pelkkä ajatuskin tällaisesta on Suomen kannalta aivan sairas ja väite siitä että liittovaltio ei tähän johtaisi on valheellinen. 

Kun eurooppalaisittain kooltaan mitätön mutta kulttuuriltaan rikas 5 miljoonainen kansamme ja muut pienet maat menettäisivät  täysin vaikutusvaltansa ja kielensä Euroopassa, vallan ottaisivat jo sen nytkin suurelta osin ottaneet suuryritykset ja suuret maat ja kielialueet, jotka todellisuudessa saisivat liittovaltiossa pienten maiden alueet ja talouden täysin hallintaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat